World Series

Kijkgids Gran Turismo World Series

De absolute toppers van miljoenen spelers

De Gran Turismo World Series is een internationaal kampioenschap voor de allerbeste Gran Turismo-spelers. Uit alle hoeken van de wereld verzamelen zich topcoureurs om onderling te bepalen wie de snelheid en het doorzettingsvermogen heeft om kampioen te worden.

Er zijn miljoenen Gran Turismo-spelers over de hele wereld, maar er kan er maar één de beste zijn. De deelnemers gaan de strijd aan in een reeks loodzware races om kans te maken op de felbegeerde titel.

Dromen kunnen uitkomen

In 2018 lanceerde Gran Turismo de GTWS, een virtuele racecompetitie waaraan iedereen kan meedoen. Dit jaar vindt de zevende editie van het spektakel plaats. De deelnemers hebben online tegen elkaar geracet, maar weten niet hoe hun concurrenten heten en spreken andere talen. Hier komen ze samen als rivalen en vrienden, op weg naar glorie.

Wat ze met elkaar gemeen hebben, is hun passie voor autosport en Gran Turismo.

De deelnemers aan GTWS zijn zowel fans als spelers en beschikken over een ruime hoeveelheid race-ervaring. Stuk voor stuk zijn ze vastberaden om nog beter te worden tussen de beste coureurs ter wereld.

Neem Igor Fraga, de kampioen van de allereerste editie. De roem die deze zege hem opleverde, benutte hij om zijn kans te grijpen in de echte wereld van de autosport. In 2023 heeft de Braziliaan meegedaan aan een volledig seizoen van het Japanse toerwagenkampioenschap, de Super GT. Met zijn schat aan ervaring in de e-sport en de echte autosport komt hij in de Manufacturers Cup uit namens de regio Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.

Een andere topper is de snelle Spanjaard Coque López. López eindigde in 2021, 2022 en 2023 op het podium en gaat dit jaar voor zijn derde Nations Cup-titel op rij. Het is een gezellige jongen, maar op het circuit draait alles om winnen. Hij staat bekend om zijn snelheid, consistentie en race-intelligentie. Dit jaar komt hij ook uit in de Manufacturers Cup als vertegenwoordiger van de regio Europa/Midden-Oosten/Afrika.

Een ander voorbeeld is Takuma Miyazono uit Japan, die er in 2020 op unieke wijze in slaagde om beide titels in één seizoen te winnen. Al sinds zijn vierde speelt hij Gran Turismo. Tegenwoordig wisselt hij zijn professionele e-sportcarrière af met zijn baan als bandenontwikkelaar bij een bekend Japans automerk. Ook dit jaar zal hij namens de regio Azië-Oceanië alles op alles zetten om de Nations Cup te veroveren.

De beste coureurs ter wereld zullen er weer alles aan doen om dromen te laten uitkomen in de GTWS.

Twee kampioenschappen

Manufacturers Cup

De beste automerken ter wereld nemen het tegen elkaar op

Dit internationale live-event bestaat uit twee racetoernooien. Het eerste toernooi is de Manufacturers Cup, een kampioenschap voor fabrikantenteams. Van de 27 fabrikanten die meedoen aan de GTWS hebben er twaalf de online kwalificatie overleefd (inclusief de officiële partners Toyota, Genesis en Mazda). Doorgaans is het een teamcompetitie, maar voor de editie van 2024 is het format gewijzigd. Tijdens ronden 1-3 worden alle fabrikanten dit keer vertegenwoordigd door hun hoogst geklasseerde coureurs uit de regio waarin het live-event plaatsvindt. Tijdens de World Finals worden de coureurs uit alle drie de regio's samengevoegd tot een team.

Nations Cup

Twaalf van de beste spelers ter wereld strijden namens hun land

Het andere toernooi is de Nations Cup, waarin de coureurs uitkomen namens hun land of gebied. Van de twaalf coureurs die zijn doorgegaan na de online kwalificatie komen er vijf uit de regio Europa/Midden-Oosten/Afrika, twee uit de regio Noord-Amerika, twee uit de regio Midden- en Zuid-Amerika, twee uit de regio Azië en één uit de regio Oceanië. In tegenstelling tot de Manufacturers Cup, waaraan alleen coureurs meedoen uit de organiserende regio van de World Series-ronde, bestaat het deelnemersveld van de Nations Cup tijdens alle vier de live-events uit dezelfde coureurs.

De absolute wereldtop

Aan de GTWS doet een select clubje topcoureurs mee. Ze hebben de zeer competitieve online kwalificatie overleefd als groepswinnaars en komen elkaar nu tegen tijdens live-events op uiteenlopende locaties. Het zijn stuk voor stuk mensen uit alle geledingen van de maatschappij, jong en oud, onder wie studenten, designers, kantoormedewerkers en zelfs professionele coureurs. Tijdens de GTWS komen zij samen via Gran Turismo 7 en ontstaan vriendschappen voor het leven. Al hun inspanningen en harde werk zijn gericht op dat ene moment: het passeren van het zwart-wit geblokt. En dat levert schitterende beelden op.

Coureursoverzicht World Series 2024 Rd.2 - Praag
https://www.gran-turismo.com/world/gt7/events/gtws2024/prague/competitors/

Auto's

Tijdens de GTWS wordt er met twee typen auto's gereden. Beide voldoen aan de regels van Gran Turismo 7.

Gr.3-auto's (Groep-3-auto's)

De auto's in deze categorie bestaan uit raceversies van gewone auto's. Deze categorie wordt gebruikt in de finale van de Manufacturers Cup. Het zijn achterwielaangedreven auto's die tussen de 1200 kg en 1300 kg wegen en tussen de 500 en 600 pk hebben. Kortom, een stuk sterker en lichter dan de reguliere auto's voor de weg. Daarnaast zijn ze uitgerust met allerlei aerodynamische onderdelen, zoals grote achtervleugels die zorgen voor downforce (de neerwaartse kracht die de auto tegen het wegdek drukt). Daardoor zijn ze veel wendbaarder dan gewone auto's. Het is dus heel goed mogelijk dat je een doodnormale auto in actie zult zien als racewagen! Wie weet zit jouw favo ertussen!

X2019 Competition

De X2019 Competition is een futuristische eenzitter die is voortgekomen uit een samenwerking tussen Red Bull Racing en Gran Turismo om een raceauto met een grote ventilator te maken. Met deze auto uit de categorie Groep X (voor extreme voertuigen die niet passen in een bestaande racecategorie) wordt geracet in de finale van de Nations Cup. Dit model is speciaal aangepast voor de Gran Turismo World Series om de races spannender te maken en om de coureurs de kans te geven om te shinen. De X2019 is een supersnelle bolide met een gewicht van slechts 650 kg en 800 pk. Het is een monsterlijke machine die je alleen kunt temmen met racetalent.

Circuits

Er zijn twee typen circuits voor de races. Bestaande circuits zoals Suzuka en Spa-Francorchamps zullen autosportfans niet vreemd in de oren klinken. Als je veel echte races kijkt, komt een aantal circuits tijdens het evenement je vast bekend voor.

Daarnaast zijn er de originele circuits van Gran Turismo 7. Dit zijn voor de game ontworpen circuits op fictieve locaties, met meerdere lay-outs. Het grootste verschil met bestaande circuits is de extra ruimte in de breedte, wat de kans op inhalen vergroot.

Hier moet je op letten (racetactiek)

Bij winnen komt meer kijken dan de snelste zijn. Het gaat ook om het kiezen van de juiste strategie en het afwachten van het juiste moment voor een inhaalactie. In deze sectie kijken we naar verschillende inhaalmogelijkheden en de technieken die coureurs kunnen gebruiken tijdens de race.

Inhalen op de baan

Inhalen vanuit de slipstream
Een van de spannendste aspecten van autoraces, en de populairste manier van inhalen, is het benutten van de slipstream. Je rijdt daarbij vlak achter je voorligger om te profiteren van de verminderde luchtweerstand en snelheidswinst te pakken. Vooral op de lange rechte stukken zie je deze tactiek in actie.

Inhalen door later te remmen
Dit is een geavanceerde inhaalmanoeuvre waarvoor je alles uit de kast moet halen. Het idee is dat je later remt, zodat je de bocht eerder kunt nemen dan je rivaal. Dat werkt vooral goed bij bochten die je op hoge snelheid nadert en waarvoor je dus flink in de remmen moet. Spektakel gegarandeerd. Als je het ook maar een beetje verkeerd timet en te weinig afremt, kan het ook faliekant mislukken. Dus je hebt er wel wat remkunsten voor nodig, en een gezonde dosis lef.

Inhalen bij het uitkomen van een bocht
Voor deze inhaalmanoeuvre moet je een racelijn kiezen die voor een hoge exitsnelheid zorgt bij het verlaten van de bocht. De coureur wisselt van baanhelft en probeert zo vroeg mogelijk plankgas te geven, om de tegenstander te snel af te zijn. Deze techniek, waarbij je de racelijn van je tegenstander doorkruist, is vooral effectief in bochten die worden gevolgd door een lang recht stuk.

Inhalen door middel van pitstopstrategieën

Tijdens lange races is het mogelijk om pitstops te benutten om rivalen in te halen. De coureurs plannen de timing van hun pitstop nauwkeurig om ervoor te zorgen dat ze voor hun rivalen het circuit weer op komen. Ze moeten de pace en het gat tussen zichzelf en hun tegenstanders vergelijken en mogelijk extra gas geven, of juist rustiger aan doen om banden en brandstof te sparen. Alleen dan kan de strategische pitstop op het juiste moment plaatsvinden.

In een echte race wordt die keuze gemaakt door het raceteam, maar in de GTWS moeten de coureurs de knoop zelf doorhakken.

Overigens hebben de coureurs vaak wisselende pitstopstrategieën.

In de beginfase van een race kan een coureur ervoor kiezen om de banden te sparen door voorzichtig te rijden en pas later naar binnen te komen voor een pitstop. Vervolgens kunnen ze hun zachte banden benutten om de achterstand snel goed te maken en het publiek op de banken te krijgen. Andere coureurs kiezen juist voor een hoge pace in de beginfase, om weg te rijden bij de rest. Ze hebben dan voldoende tijd om een pitstop te maken, en vervolgens rijden ze verdedigend om hun rivalen achter zich te laten en voor de winst te gaan. Voor dit soort pitstopstrategieën en racemomenten komt het publiek naar de GTWS.

Het moment van een pitstop kan je race maken of breken, dus het wordt weer interessant om de verschillende strategieën te volgen.

Pas op je banden, dan kom je ver

Tijdens de GTWS hebben de auto's de beschikking over vijf verschillende bandencompounds. Drie daarvan worden bij droog weer gebruikt (zachte, medium en harde banden). Bij regen is er keuze uit de andere twee compounds (intermediates en regenbanden). Van de droogweerbanden bieden zachte banden de meeste grip (gevolgd door de mediums en harde banden) en dus de meeste snelheid. Het nadeel is dat ze sneller slijten, waardoor de prestaties eerder achteruitgaan.

Droogweerbanden
Zacht (Z): Snel, maar eerder slijtage
Medium (M): Goede balans tussen snelheid en duurzaamheid
Hard (H): Duurzaam, maar traag

Toch is de snelheid waarmee banden slijten niet voor iedereen gelijk. Dat komt voornamelijk door verschillen op het gebied van rijstijl. Coureurs die soepel rijden en onnodige druk op de banden voorkomen, krijgen minder snel te maken met slijtage en doen dus langer met hun banden. Het komt regelmatig voor dat het bandengebruik tijdens een race van invloed is op de uitslag, vooral in de laatste fase. Let dus goed op welke banden de coureurs kiezen.

Regenbanden
Intermediate (IM): Voor lichte regen
Regenbanden (R): Voor zware regen

Brandstof besparen of extra power?

Tijdens lange races is het even belangrijk om je brandstofmeter in de gaten te houden om bandenslijtage te voorkomen.

In Gran Turismo 7 komt het brandstofschema daarbij van pas. Aan de hand van de zes verschillende vermogensinstellingen van het brandstofschema kunnen de coureurs tijdens de race bepalen hoeveel brandstof er naar de motor gaat. Als je kiest voor 'Vermogen 1' beschik je over het meeste vermogen, maar als je het getal verhoogt richting 'Zuinig', dan gaat het vermogen omlaag en rijdt de auto zuiniger.

Daarnaast kunnen de coureurs technieken uit de racewereld benutten om brandstof te besparen. Daarbij kun je denken aan snel opschakelen om het toerental te drukken, van het gas gaan zodat de auto zijn momentum benut en in de slipstream van voorgangers rijden om de luchtweerstand te verlagen. Vooral op circuits met lange rechte stukken is het een lastige keuze tussen vermogen en strategisch brandstof besparen. Als je goed oplet, kun je deze strategieën in actie zien tijdens een race.

Sneller dan echte races? De snelheid van bandenslijtage en brandstofverbruik

Een uniek element van de GTWS is de snelheid waarmee bandenslijtage en brandstofverbruik optreden tijdens de races. Als de snelheid is ingesteld op 5x en 2x, dan betekent dit dat de banden vijf keer zo snel slijten en de brandstof twee keer zo snel wordt verbruikt.

Meestal is de snelheid waarmee bandenslijtage en brandstofverbruik optreden hoger dan in het echt. De coureurs moeten dus goed letten op de continu veranderende staat van de banden en het brandstofschema.

Straffen tijdens de races

De GTWS speelt zich af in een virtuele omgeving, maar de regels zijn hartstikke echt, en alle coureurs moeten elkaar respecteren op de baan. Om het eerlijk en competitief te houden, zetten we tijdens de internationale live-events racestewards in om de races nauwlettend in de gaten te houden en in te grijpen als dat nodig is.

Als iemand expres van de baan wordt geduwd of continu wordt geblokkeerd, is er sprake van onsportief gedrag dat direct wordt bestraft. Botsingen worden aan de hand van herhalingen bekeken en na uitvoerig beraad beoordeeld. De straf is meestal een tijdstraf, die wordt uitgezeten op een bepaalde sectie van het circuit waar de auto's automatisch afremmen. Boven de gestrafte auto zweeft een symbool en de auto zelf wordt doorzichtig tot de straf is uitgezeten. Daardoor rijdt de auto anderen niet in de weg. Dankzij de combinatie van mensen (racestewards) en virtuele ingrepen, iets dat je niet gauw zult zien tijdens echte races, verlopen races eerlijk en spannend.

Volledig commentaar!

Alle actie van de GTWS wordt voorzien van livecommentaar en analyses. De Grote Finales van de Nations Cup en de Manufacturers Cup worden live uitgezonden en bovendien tonen we de kwalificatiesessies voor beide Grote Finales. Tijdens die finales gelden andere regels dan in de kwalificatie, en dat staat garant voor geweldige actie.

Op de onderstaande speciale pagina vind je het volledige schema. Mocht je de live-uitzending hebben gemist, dan kun je de actie altijd terugkijken via het archief, dat we later beschikbaar stellen.

Speciale pagina World Series 2024 Rd.2 - Praag
https://www.gran-turismo.com/world/gt7/events/gtws2024/prague