Please select your country / region

Close Window
GT
Mijn pagina
BENL
ANEST IWATA Racing with Arnage (SGT)

Race 3 SUPER GT 2023 op Suzuka: Na dominantie in Q1 wordt Igor Omura Fraga's geduld beproefd tijdens de race

Igor Fraga is de eerste wereldkampioen van de Gran Turismo World Series. Daarnaast houdt hij zich bezig met de echte autosport, zoals de Europese F3 en andere internationale races. Dit seizoen komt hij in Japan uit in de SUPER GT300-klasse en de Super Formula Lights. Hier volgt een verslag van Fraga's verrichtingen in de derde race van de SUPER GT op Suzuka.


Op 3 en 4 juni nam Igor Omura Fraga deel aan race 3 van de SUPER GT op Suzuka Circuit in de prefectuur Mie. Het was vier weken na zijn laatste SUPER GT-race, maar op 20-21 mei stond voor Fraga ook een race in het Japanse Super Formula Lights (SFL)-kampioenschap op het programma. Fraga is de eerste coureur van het team van ANEST IWATA Racing with Arnage, met daarnaast tweede coureur Yuga Furutani en derde coureur Miki Koyama.

De Lexus RC F GT3 van ANEST IWATA Racing is geknipt voor Suzuka Circuit, waar downforce onontbeerlijk is. Het team aasde dan ook op minimaal de 10e plek om punten te scoren.

Suzuka Circuit, gelegen nabij de stad Suzuka in de prefectuur Mie, is een wereldberoemd circuit waar internationale races worden verreden, zoals de F1 Grand Prix van Japan en de 8 uur van Suzuka
Suzuka Circuit, gelegen nabij de stad Suzuka in de prefectuur Mie, is een wereldberoemd circuit waar internationale races worden verreden, zoals de F1 Grand Prix van Japan en de 8 uur van Suzuka

Tijdens de vrije training op zaterdagmiddag ging Fraga als eerste de baan op. Algauw bleek dat bij langdurig remmen het gewicht van de auto naar voren verschoof, waardoor de neus te veel omlaag dook. Fraga vond dat de balans van de auto als sneeuw voor de zon verdween tijdens het sturen, dus er waren flink wat pitstops voor nodig om te sleutelen.

Fraga had het gevoel dat het zwaar zou worden in Q1 en dat ze Q2 misschien niet eens zouden kunnen halen. Daarom brainstormden Fraga, Furutani en de monteurs, op zoek naar een oplossing voor de problemen, tot de start van Q1 in de middag. De A-groep, met 14 auto's, en de B-groep, met de resterende 13 auto's, kregen in Q1 beide 10 minuten om een tijd neer te zetten. De snelste acht auto's van elke groep zouden vervolgens doorgaan naar Q2, om de 16 plekken in de startopstelling op te vullen. Fraga moest het laten zien in Q1 en reed in groep B.

Igor Fraga begint bijna aan de vrije training. De Lexus RC F GT3 van ANEST IWATA Racing is aerodynamisch gezien geknipt voor Suzuka Circuit

Tijdens de ontmoeting met fans. Van links naar rechts: Koyama, Furutani en Fraga

Fraga en Furutani bespreken de afstelling van de auto in de pits

Fraga aan boord van de ANEST IWATA Racing RC F GT3

In groep B van Q1 zet Fraga de snelste tijd neer

Tot vlak voor de officiële kwalificatie werkte het team aan de afstelling van de auto. Ook ontdekten ze een probleem in de aandrijflijn, dat ze gelukkig konden oplossen.

Fraga deed mee aan Q1B met de nieuwe afstelling en de eerste drie ronden warmde hij de banden op. Vanaf ronde 4 ging het erom spannen.

Na een indrukwekkende aanval passeerde Fraga start/finish en keek hij naar de klok naast de baan. Tot zijn verwarring zag hij dat nummer 50 bovenaan stond. "Auto 50 staat op 1… Wacht, welk nummer heeft mijn auto ook alweer?"

Op dat moment was Fraga de snelste in Q1B. Zijn tijd: 1 minuut en 57,505 seconden. Sneller dan de andere 12 auto's in Q1B. Na twee races was het team er eindelijk in geslaagd door te gaan naar Q1.

Fraga's tijd: 1 minuut en 57,505 seconden. Sneller dan de andere 12 auto's in Q1B. Na twee races was het team er eindelijk in geslaagd door te gaan naar Q1
Fraga's tijd: 1 minuut en 57,505 seconden. Sneller dan de andere 12 auto's in Q1B. Na twee races was het team er eindelijk in geslaagd door te gaan naar Q1

Toen Furutani op pad ging voor Q2 had hij net als Fraga het gevoel dat de auto was verbeterd. Maar zijn tijd stelde teleur en hij eindigde in Q2 als 15e van de 16. Daardoor kreeg het team de 15e plek in de startopstelling.

Fraga, terugkijkend op de kwalificatie: "Het was heel fijn om de snelste te zijn in Q1. Het is drie jaar geleden dat ik me zo voelde, met een 1e plek. We zijn er niet achter gekomen waarom het in Q2 een stuk langzamer ging en we moeten nog wat problemen oplossen, maar door die eerste tijd in Q1 heeft iedereen het gevoel dat we het kunnen. Daardoor is de hele groep nog gemotiveerder."

De race

De race zelf begon op zondag 4 juni om half twee. De coureurs hadden weer 450 kilometers voor de boeg, net als de vorige race op de Fuji Speedway, met twee verplichte pitstops.

Met een auto die perfect was voor het circuit en twee coureurs – Fraga en Furutani – die hem volledig onder controle hadden, begon het team vanaf de 15e plek aan de race in de GT300-klasse. Het doel: zo veel mogelijk plaatsen stijgen. Fraga nam de start van de race voor zijn rekening en ging de baan op met de RC F GT3 van ANEST IWATA Racing.

Het volledige deelnemersveld van de GT300-klasse in actie in de 3e race van de SUPER GT. De Lexus RC F GT3 van ANEST IWATA Racing with Arnage, bestuurd door Fraga, is als 15e van start gegaan
Het volledige deelnemersveld van de GT300-klasse in actie in de 3e race van de SUPER GT. De Lexus RC F GT3 van ANEST IWATA Racing with Arnage, bestuurd door Fraga, is als 15e van start gegaan

Fraga had een geweldige start en passeerde rivalen die een vroege pitstop maakten. In de 3e ronde lag hij 13e en in de 5e ronde 12e.

Toen de safetycar op de baan kwam in ronde 8 gingen sommige teams meteen voor een pitstop, maar Fraga reed door en steeg zo van de 13e naar de 8e plek.

Vervolgens bleef Fraga concurrenten inhalen op zijn versleten banden, en steeg hij naar de 6e plek in ronde 15 en naar de 4e in ronde 19. Dat was het moment voor een pitstop. De banden werden gewisseld en de tank weer gevuld, maar Fraga bleef zitten. De pitstop duurde echter lang en toen Fraga de baan weer op kwam, lag hij 23e.

Fraga zette vol goede moed de achtervolging weer in. In ronde 33 was hij gestegen naar P17 en in ronde 37 naar P15. In ronde 38 had hij P12 bemachtigd en tot slot in ronde 44 lag hij 2e.

In ronde 46 ging Fraga naar binnen voor een pitstop. Dat was de verplichte 2e pitstop, voor een bandenwissel en om bij te tanken. Furutani kroop achter het stuur om de race uit te rijden. Maar ook de 2e pitstop duurde langer dan verwacht en het team was teruggezakt tot de 20e plaats toen Furutani weer op de baan stond.

De achtervolging werd weer ingezet, maar in ronde 55 was er een groot incident en kwam er een safetycar. Na het ongeluk wapperde de rode vlag en werd de race beëindigd, zonder herstart. Op dat moment was de race voor 75% gereden.

Het betekende ook het einde van de inhaalslag, die op P17 bleef steken. Het was duidelijk dat het team de snelheid voor de top had, maar de race was uitgelopen op een geduldsoefening.

Fraga bleef positief na de 3e race op Suzuka, ondanks het missen van de punten: "In de race merkten we dat de auto veel beter was. Hij reed echt lekker. De banden gingen langer mee dan die van de andere auto's, waardoor ik kon toeslaan toen hun pace achteruitging. Op die manier heb ik heel wat auto's ingehaald."

In augustus keert de SUPER GT terug naar de Fuji Speedway voor race 4. Fraga komt op 17-18 juni alweer in actie in de 2e race van de Super Formula Lights (SFL), op Sportsland SUGO.

"Ik heb een drukke agenda, met het oefenen voor de volgende race (SFL), maar ook met mijn lezing aan het Bridgestone eMotorsports Institute. En ik wil wat aanpassingen doorvoeren aan onze Formula Lights-machine, en daar bereid ik me op voor via online meetings met de monteurs."

Race 3 SUPER GT 2023 op Suzuka: Hoogtepunten